I ETT MED NATUREN: Det grønne omslutter Knut Festø som har vært naturvern-aktivist siden han var 20 år gammel.

-Naturen gir oss alt

Rettssaken mot dumping av gruveavfall i Førdefjorden er i gang i Oslo. Også i Volda følger spente naturvernforkjempere med.

Publisert Sist oppdatert

Naturvernforbundet og Natur og Ungdom saksøker staten for å ha gitt tillatelse til gruvedrift og dumping av gruveavfall i Førdefjorden. Rettsaken startet mandag 18. september. Knut Festø er pensjonist, men det stopper ikke han fra å være fortsatt aktiv i Naturvernforbundet i Ørsta og Volda. Han har vært naturvernforkjemper i over 50 år og følger både nysgjerrig og engasjert med på saken som foregår i Oslo Tinghus om dagen. 

LEPPESTIFT: Festø lurer på hva i all verden dette plastproduktet som han finner ved Øyraelva egentlig er for noe.

Øyraelva bruser nedover omringet av grønn vegetasjon så langt øyet kan se, i det Knut Festø tar opp søppel fra bakken. 

— Noen ganger tar Volda Kommune tak i søppel som vi rapporterer inn, andre ganger ikke. 

Han har jobbet med utallige saker for å verne naturen. Og det er ikke bare søppel-problemet i Volda som kverner i hodet hans om dagen. FN pålegger alle nasjoner om å verne minst 30 % av naturens areal i verden.

— Dette må da også skje i Volda kommune, fordi all natur finnes også i en kommune, påpeker Festø. 

Videre legger han til at naturen gir oss alt vi trenger og at det er så viktig å verne om naturen, selv om ikke alle saker kan føre til lenking og store demonstrasjoner. 

For 53 år siden var Festø med på den første ikke-voldelige naturvern-demonstrasjonen i Norge, kampen om Mardøla. Der ble det bevisst brukt sivil ulydighet. Denne aksjonen ga føringer og satte standaren for senere aksjoner. De som lenket seg fast til gravemaskiner ved Førdefjorden var blitt inspirert av Mardøla aksjonen. Festø mener det er viktig å drive disse aksjonene med respekt for motparten. 

— Målet til aksjonistene er ikke å skade noen, men å si at grensa er nådd. Står man foran en katastrofe er det ikke tid til lange utredninger og lunkne kompromisser. Da må det aksjoneres, uttrykker Festø.

KJÆR - Øyraelva har Naturvernforbundet i Ørsta og Volda arbeidet mye for å bevare.

Rettsaken som nå pågår blir kalt høstens store miljørettsak og aktivister fra fjern og nær følger spent med. Mesteparten av naturvernarbeidet til Festø og mange andre aktivister skjer foran PC skjermen. 

— Jeg jobber blant annet med å skrive høringer og merknader til klima-og reguleringsplaner.

Det å akseptere nederlag og motgang er en del av hverdagen til Festø, men han gir seg ikke.

— Det handler om å se helheten og at vi oppnår både små og store seiere og tap om hverandre. Flere og flere ser heldigvis at belastningen på naturen nå er så sterk at det har sine innvirkninger, både regionalt, nasjonalt og globalt. 

Festø har viet store deler av livet sitt til arbeid for naturen. Det samme gjorde demonstrantene i Førdefjordsaken. 

Med et glimt i øyet og smil om munnen avslutter Festø med å si at det ikke er for seint å skape endring, og at Greta Thunberg-generasjonen absolutt ikke er død i hans øyne.